Kursus Rekaan Grafik

Adobe Photoshop - Adobe Illustrator - Adobe InDesign

5698
Peserta
45
Coaches
16
Tahun Pengalaman
98
Kursus Latihan

HRDF / MOF ePerolehan / Individu / Korporat – Kursus Rekaan Grafik

DeKursus – Double Effect Sdn Bhd

Kursus Rekaan Grafik Page Menu

Apa itu Rekaan Grafik?

Kursus rekaan bentuk grafik dimulakan dengan mengajar asas asas rekaan bentuk, estetika, dan komunikasi. Peserta dalam kelas rekaan bentuk grafik kemudian mempelajari kemahiran merancang susun atur, risalah, brosur, majalah, buletin, buku, katalog dan surat khabar menggunakan digital dan cetak, dengan penekanan pada rekaan bentuk yang jelas dan bersih yang memberikan komunikasi yang berkesan.

Kelas Kursus Rekaan Bentuk Grafik Permulaan
Dalam kursus rekaan bentuk grafik pemula, peserta mempelajari prinsip rekaan bentuk, bentuk, ruang dan tipografi untuk membuat susun atur untuk dalam talian dan cetak. Belajar menggunakan jenis, grafik, dan warna dengan berkesan.

Mengapa Ambil Kursus Rekaan Grafik?

Kursus rekaan bentuk grafik dapat membantu anda memahami konsep, prinsip, dan garis panduan reka bentuk, seperti mempengaruhi susun atur, jenis, dan warna. Belajar menerapkan prinsip rekaan bentuk grafik melalui hierarki visual, sambil menggunakan ruang dan jenis untuk membuat rekaan bentuk yang berkesan. Kursus rekaan bentuk grafik kami berguna untuk mereka yang bertanggungjawab dalam rekaan bentuk, tanpa mengira medium yang digunakan. Sama ada karya anda muncul dalam talian, sebagai sebahagian daripada antara muka aplikasi, dalam kempen pemasaran, atau sebagai sebahagian daripada rekaan bentuk bercetak atau bahan promosi, anda akan mendapati kursus rekaan bentuk ini mempunyai faedah langsung dan praktikal.

Pelajari konsep dan prinsip rekaan bentuk untuk meningkatkan keyakinan anda terhadap rekaan bentuk yang anda buat, sambil memastikan bahawa mereka mengikuti amalan dan prinsip terbaik dalam kursus rekaan bentuk grafik intensif ini. Dalam kursus rekaan bentuk grafik sepanjang masa ini, pelajari bagaimana garis panduan dan teori mempengaruhi susun atur, jenis dan warna. Kursus ini mengajar kemahiran asas yang praktikal untuk pengguna dalam pelbagai peranan dan fungsi.

Kursus Rekaan Grafik Untuk Korporat - Peribadi - Kerajaan MOF ePerolehan - HRDF

Kerja Apa yang Menggunakan Penyuntingan Rekaan Grafik?

Rekaan bentuk grafik juga dipanggil rekaan bentuk komunikasi. Perekaan grafik adalah komunikator visual.Mereka mencipta konsep visual dengan tangan atau menggunakan perisian komputer. Mereka menyampaikan idea melalui bentuk seni fizikal dan maya termasuk gambar, teks atau grafik untuk memberi inspirasi, memberi maklumat atau menarik pengguna.

Matlamat utama perekaan grafik adalah untuk menjadikan organisasi yang mempekerjakan mereka dikenali dan terkenal. Melalui penggunaan pelbagai media, mereka menyampaikan idea atau identiti tertentu untuk iklan dan promosi. Media ini meliputi fon, bentuk, warna, gambar, reka bentuk cetak, fotografi, animasi, logo, dan papan iklan. Perekaan grafik sering bekerjasama dalam projek dengan artis, animator multimedia, dan profesional kreatif lain.

Perekaan grafik menggabungkan seni dan teknologi untuk menyampaikan idea melalui gambar dan susun atur skrin web dan halaman bercetak. Mereka mungkin menggunakan pelbagai elemen reka bentuk untuk mencapai kesan seni atau hiasan. Mereka mengembangkan keseluruhan susun atur dan rekaan bentuk pengeluaran iklan, brosur, majalah dan laporan syarikat. Perekaan grafik berfungsi dengan teks dan gambar pada masa yang sama. Mereka biasanya memilih jenis, fon, ukuran, warna, dan panjang baris tajuk, tajuk, dan teks. Perekaan grafik juga memutuskan bagaimana gambar dan teks digabungkan di halaman atau skrin, termasuk berapa ruang masing-masing. Semasa menggunakan teks dalam susun atur, mereka bekerja sama dengan pengarang yang memilih kata-kata dan memutuskan apakah akan memasukkan kata-kata itu dalam perenggan, daftar, atau tabel.

Rekaan bentuk grafik menjadi semakin penting dalam penjualan dan pemasaran produk. Oleh itu, pereka grafik, juga dikenali sebagai pereka komunikasi, sering bekerjasama dengan orang-orang dalam periklanan dan promosi, perhubungan awam, dan pemasaran. Biasanya, pereka memberi tumpuan kepada kategori atau jenis pelanggan tertentu. Contohnya, sebilangan orang membuat tajuk untuk filem, sementara yang lain bekerja dengan media cetak dan membuat papan tanda atau poster.

Pereka grafik mesti mengikuti grafik komputer dan perisian reka bentuk baru dan kemas kini sendiri atau melalui program latihan perisian formal. Mereka mesti dapat membuat reka bentuk yang menarik secara artistik dan menarik minat pelanggan dan pengguna. Mereka menghasilkan gambaran kasar konsep rekaan bentuk dengan melukis tangan atau menggunakan program komputer.

Pereka grafik mesti berkomunikasi dengan pelanggan, pelanggan dan pereka lain untuk memastikan bahawa rekaan bentuk mereka menggambarkan maklumat yang diperlukan dengan tepat dan menyatakan maklumat dengan berkesan. Sebilangan besar menggunakan perisian reka bentuk grafik khusus untuk menyiapkan reka bentuknya. Mereka mesti dapat menghasilkan kaedah baru untuk menyampaikan idea kepada pengguna. Mereka mengembangkan rekaan bentuk unik yang menyampaikan makna yang dapat dikenal pasti bagi pihak pelanggan mereka.

Program Sijil untuk Penyuntingan Rekaan Grafik- ACA EXAM -Adobe Certified Associate

Kursus sijil ini menggabungkan teknologi penyuntingan foto dan rekaan bentuk grafik, perisian standard industri, dan kursus pengembangan portfolio untuk mempersiapkan anda untuk kerjaya anda. DeKursus menawarkan pelbagai kursus sijil untuk profesional rekaan bentuk yang bercita-cita tinggi.

Sijil rekaan bentuk grafik akan mempersiapkan anda untuk menerima idea dan mengubahnya menjadi reka bentuk yang lengkap dan profesional. Kursus ini akan membimbing anda melalui penyuntingan gambar dan grafik, susun atur asas dan penyuntingan rekaan bentuk halaman. Walaupun anda akan belajar menggunakan Adobe Illustrator dan InDesign, anda akan menghabiskan paling banyak masa menggunakan Photoshop.

Memupuk ilustrator profesional untuk melakukan kerja pasca-pengeluaran lain di Illustrator adalah kemahiran asas untuk kakitangan pemprosesan imej multimedia. Beberapa pencipta juga mendapati bahawa belajar bagaimana membuat ketepatan dan kawalan tinggi di Illustrator sesuai untuk menghasilkan rekaan bentuk kecil hingga projek kompleks yang besar. Sijil Grafik Rekaan Bentuk Desktop Noble mempersiapkan pelajar untuk membuat kesan visual dan grafik gerakan berkualiti tinggi di Illustrator, dan memulakan penyuntingan foto di Photoshop.

Profesional yang terlibat dalam kerja rekaan bentuk mendapat banyak pengetahuan mengenai rekaan bentuk grafik. Sijil penyuntingan gambar dan gerakan kami akan membantu anda menjadi mahir dalam kedua-duanya. Program ini merangkumi semua topik yang diajar dalam Sijil Penyuntingan Foto dan Sijil Grafik Gerak.

Adobe Photoshop adalah bidang yang paling luas. Sama ada sampul buku, poster atau poster, cetakan rata ini biasanya memerlukan perisian Photoshop untuk memproses gambar. Alat yang sangat baik membolehkan anda mengedit gambar dengan sempurna dan berkongsi cerita dengan dunia.

Adobe bekerjasama dengan pakar industri, pendidik, dan pakar reka bentuk ujian untuk menentukan kemahiran aplikasi Creative Cloud dan menentukan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk meneruskan kerjaya di media digital.

Ujian berasaskan prestasi selama 50 minit itu menggambarkan penyelidikan yang mendalam mengenai bagaimana profesional menggunakan perisian Adobe dan mengendalikan projek kreatif. Melalui tugas dalam aplikasi, senario dunia nyata dan pertanyaan interaktif, calon menunjukkan keakraban mereka dengan ciri dan fungsi produk teras, serta prinsip asas pengurusan dan rekaan bentuk projek.

Peperiksaan dikaji dengan teliti untuk integriti dan dijalankan di Pusat Ujian Sah Certiport. Calon yang berjaya biasanya mempunyai 150 jam pengajaran dan pengalaman langsung.

Ujian langsung dalam aplikasi yang canggih tersedia untuk keluaran Adobe Photoshop 2018, 2019 dan 2020. Ujian pertama yang sesuai dengan CC 2020 untuk Photoshop dijadualkan pada bulan Julai 2020. Kaji versi dan bahasa yang ada.

Kursus Rekaan Grafik Terbaik di Malaysia

Kami akan mencadangkan definisi baru Rekaan Bentuk Grafik: 'Susunan, organisasi, dan manipulasi kandungan, citra, dan elemen grafik menjadi format menarik untuk media digital dan cetak. Komunikasi yang jelas mengenai nilai, faedah, dan alasan untuk mempercayai produk, perkhidmatan, atau teknologi jenama. 'Reka Bentuk Grafik adalah pengembangan komunikasi visual yang sesuai dengan audiens sasaran tertentu dengan objektif untuk mewujudkan kesadaran, membentuk persepsi, meningkatkan pangsa pasar, dan meningkatkan jenama.

Peserta dari Kusus Latihan Rekaan Grafik

Cik Hanim Dekursus

Cik Hanim

Marketing Manager

“Saya berpuas hati dengan latihan dan latihan fakulti. Ia adalah kursus yang dirancang dengan baik dengan orientasi praktikal”

DeKursus Ella

Ella

Designer

“Pengalaman keseluruhan sangat baik. Garis panduan yang diberikan oleh pelatih sangat bagus. Sekiranya anda ingin mengoptimumkan kemahiran Kejuruteraan anda, itu adalah cadangan peribadi saya untuk bergabung dengan DeKursus”

Azlina DeKursus

Azlina

Senior Teacher

Ini adalah salah satu pengalaman pembelajaran terbaik yang saya perolehi, di DeKursus Academy, dari kaunseling hingga penempatan. Kaunseling: DeKursus mempunyai kaunselor dengan pengetahuan industri yang sesuai, yang membantu mengenal pasti keperluan pelajar.

Ishah DeKursus

Ishah

Video Planner

“DeKursus Academy hanya institusi yang memberikan penempatan maksimum daripada yang lain dalam aliran yang sangat bermanfaat seperti penyelidikan dan pembangunan . Ia juga mempunyai kakitangan yang berpengalaman untuk mengajar seorang di mana anda boleh mendapatkan banyak perkara yang perlu dikaji dan diusahakan. “

Zee DeKursus

Zee

Youtuber

Saya sangat berterima kasih kepada DeKursus Academy kerana menyediakan program latihan Internship yang membantu saya mempelai dan mempersiapkan diri untuk menghadapi cabaran dalam industri. Fakulti dan kakitangan semuanya berdedikasi untuk kejayaan dan inovasi pelajar.

kursus latihan Dekursus

Cik Aida

HR Admin - Aerospace Subang

Saya berpuas hati dengan latihan yang diberikan oleh DeKursus. Semasa latihan, fakulti dapat menghilangkan keraguan saya mengenai proses reka bentuk yang diikuti dalam industri dan memberikan contoh kehidupan sebenar “

Silibus Kursus Rekaan Grafik

  • Muat Turun Silibus dalam pdf

Pilihan Penyampaian Kursus Rekaaan Bentuk Grafik
Kami mempunyai Kelas Rekaan Bentuk Grafik untuk setiap jadual dan anggaran, dipimpin oleh tenaga pengajar pakar yang membantu anda mencapai hasil profesional dengan cepat dan mudah dengan hasil kerja anda.

Kelas Rekaan Bentuk Grafik yang Dijadualkan Secara Berkala
Kelas Rekaan Bentuk Grafik awam yang dijadualkan secara berkala termasuk pengenalan melalui latihan lanjutan. Sebilangan besar kursus ditawarkan setiap bulan. Lihat senarai kelas di bawah. Kami menawarkan kelas langsung yang diketuai oleh tenaga pengajar di kelas yang sama dengan anda.

Kelas Rekaan Bentuk Grafik di tempat
Semua kursus Rekaan Bentuk Grafik boleh dihantar di lokasi di lokasi anda. Hubungi atau lengkapkan borang di pautan di atas untuk menerima maklumat mengenai kelas di lokasi anda. Kami menyampaikan kelas di lokasi di seluruh Malaysia.

Kelas Rekaan Bentuk Grafik Dalam Talian
Kursus Rekaan Bentuk Grafik dalam talian secara langsung memberi anda kursus kumpulan kecil yang boleh anda ambil dari mana sahaja dengan sambungan Internet berkelajuan tinggi. Anda boleh mengemukakan soalan, mendengar dan bercakap dengan pengajar, malah berkongsi skrin anda sebagai sebahagian daripada kelas interaktif ini.

Kursus Adobe Illustrator

Modul 1: Mengenal Ruang Kerja Adobe Illustrator
Exploring the Illustrator interface
Choosing a workspace
Opening a file
Using artboards
Changing your view
Zooming and scrolling
Using tools and panels
Exploring the Control panel
Working with panels and the dock
Saving workspaces and shortcuts

Modul 2: Keperluan Adobe Illustrator
Using Illustrator’s shape tools
Repositioning and visually resizing the shapes
Putting the Transform panel to work
Constraining a shape
Entering exact dimensions
Selecting artwork
Using the shape and transform tools
Introducing layers
Cutting and pasting objects
Repeating transformations

Modul 3: Menambah Warna
Exploring the Appearance panel
Changing colors in Illustrator
Adding effects
Using Live Paint
Adding a symbol
Saving swatches
Selecting the same color
Creating a color group
Using the Color panel
Adding Pantone colors

Modul 4: Bekerja dengan Alat Melukis Adobe Illustrator
Understanding the Pen tool
Drawing straight, curved and hinged lines
Tracing images
Creating a tracing template
Working with Image Trace
Using the Line, Pencil and Eraser tools
Editing existing paths
Adding and removing points
Cutting and joining paths
Combining shapes with the Shape Builder

Modul 5: Meneroka Pilihan Warna Adobe Illustrator Tambahan
Adding tonal values with gradients
Customizing an existing gradient
Saving the gradient
Applying a second instance of the gradient
Using the Gradient panel
Updating a gradient
Creating and using patterns
Creating a bounding box
Applying the pattern
Editing a pattern fill
Locating existing patterns
Finishing up the illustration
Creating a Color Group
Using the Color Guide

Modul 6: Bekerja dengan dan Memformat Teks menggunakan Illustrator

Formatting text
Paragraph formatting
Using paragraph and character styles
Editing styles
Putting text on a path
Warping text
Putting text in a shape
Creating outlines
Checking spelling
Using Find and Replace

Modul 7: Pengenalan kepada Lapisan Ilustrator
Getting to know the Layers panel
Using layers to organize your illustrations
Using the Layers panel to make selections
Creating new layers
Showing and hiding layers
Locking and unlocking layers
Rearranging layers
Moving items between layers
Remembering layers when pasting
Creating a template layer

Modul 8: Bekerja dengan simbol dalam Illustrator
Understanding symbols and instances
Cleaning out the symbol library
Creating symbols
Editing symbols
Importing a symbol library
Modifying symbol instances
Using the symbolism tools
Editing nested symbols
Replacing symbols
Saving symbol libraries

Modul 9: Menggunakan kesan dan ketelusan Adobe Illustrator
Working with the Appearance panel
Applying effects
Editing effects
Using graphic styles
Creating and saving graphic styles
Working with object transparency
Experimenting with multiple opacities
Understanding blending modes
Saving and importing graphic styles
Applying graphic styles to layers and symbols

Modul 10: Mengeksport dan menyimpan fail dari Illustrator
Saving using the AI format
Saving an illustration with layers
Saving a layered PDF
Exporting for Photoshop
Integrating with InDesign
Integrating with Flash
Integrating with Microsoft Expression Blend
Integrating with Premiere and After Effects
Saving as EPS
Saving for Web

Kursus Adobe Photoshop

Modul 1: Melayari Photoshop dan Mengenal Ruang Kerja
Workspace, Tools, and Panels
Understanding Bridge
Discovering the Tools panel
Accessing tools and their options
Using panels
Customizing your panels
Hidden tools
Navigating the image area
Using the Zoom features
Maximizing productivity with screen modes

Modul 2: Menyusun dan Mengurus fail Photoshop menggunakan Adobe Bridge
Navigating files using Bridge
Using folders in Adobe Bridge
Making a Favorite to easily access Photoshop files and locations
Creating and locating metadata
Opening a file from Adobe Bridge
Searching for files using Adobe Bridge
Saving a Collection
Automation tools in Adobe Bridge

Modul 3: Membuat dan Menggunakan Pilihan di Photoshop
The importance of good selections
Using the Marquee tools
Changing selections into layers
Working with the Magic Wand tool
Using Photoshop’s Lasso tool
Adding to and subtracting from selections
Saving selections
Feathering selections
Using the Quick Selection tool
Making difficult selections in Photoshop using Refine Edge
Using Quick Mask
Copying and pasting selections
Using Photoshop’s Pen tool for selections
Converting a Photoshop path to a selection

Modul 4: Mengecat dan Menyentuh semula di Photoshop
Setting-up Photoshop’s color settings
Color primer: understanding color
Understanding color gamut.
The RGB color model
The CMYK color model
Editing color settings
Selecting colors in Photoshop
Starting to paint color corrections
Using the Color panel
Using Photoshop’s Brush tool
Changing opacity
Using the Brush Presets
Using the Airbrush feature
Applying color to an image
Changing Photoshop’s blending modes.
The Eyedropper tool
Retouching images
Using the Clone Stamp tool
Repairing fold lines
Using the History panel
Working with the Spot Healing Brush
Fixing images with Photoshop’s Healing Brush
Using the Patch tool
Using the Clone Source panel
Cloning from another source

Modul 5: Memperbaiki Warna dengan Photoshop
Choosing Photoshop color settings
Photoshop Color Modes: working in RGB when color correcting
Reading a Photoshop histogram
Making Curve adjustments
Benefits of defining a highlight and shadow.
Locating the White and Black Point
Entering the white and black point values
Adjusting midtones in an image
Setting the neutral
Sharpening images in Photoshop
Taking care of red eye
Using the Camera Raw plug-in
Using Camera Raw controls
Saving and reopening a DNG file

Modul 6: Menggunakan Alat Mengetahui Kandungan di Photoshop
Adding image area: expanding an image using Photoshop
Viewing the on-screen ruler
Converting the Background into a layer
Scaling the background
Using Photoshop’s Content-Aware Fill
Content-Aware Moves in Photoshop
Content–Aware retouching in Photoshop

Modul 7: Pengenalan Lapisan Photoshop
Discovering Photoshop layers
Selecting layers
Moving layers
Changing the visibility of a layer
Using masks in a layer
Preserve transparency in a Photoshop image
Creating a composition: merging images together in Photoshop
Moving images in from other documents
Creating a layer mask.
Editing the layer mask
Cloning Photoshop layers
Aligning and distributing layers
Applying filters to layers
Creating a type layer
Applying a layer style
Creating a clipping mask
Filtering Photoshop layers

Modul 8: Kecekapan Ruang Kerja Photoshop dan Konsep Utama
Efficiently navigating the Photoshop workspace
Managing panels and tools
Navigational shortcuts
Setting-up and saving workspaces

Modul 9: Mengambil Lapisan Photoshop ke Tahap Seterusnya
Using keyboard shortcuts when working with layers
Using masks in a layer
Preserving transparencies
Creating advanced compositions with layers
Using and editing layer masks
Cloning layers
Aligning and distributing layers
Applying effects to layers

Modul 10: Menggunakan Alat Kandungan-Mengetahui untuk Photoshop Retouching
Preparing to use Content Aware Tools by adding image area
Using on-screen rulers with content aware tools
Converting the Background into a layer
Scaling background layers
Using Content-Aware Fill to expand or change images
Content-Aware Move
Working with Content–Aware retouching in Photoshop

Modul 11: Mengeluarkan Latar Belakang untuk Membuat Komposisi Berlapis
Understanding document settings
Viewing an image’s size and resolution
Combining the images
Using Duplicate to move a layer
Dragging and dropping to copy one image to another
Transforming and editing combined images
Changing the size of a layer
Removing a background
Creating a vector mask
Starting your pen path
Using the Quick Selection tool
Refining a selection
Using layer styles
Grouping layers

 

Hubungi DeKursus