Kursus Suntingan Video Editing

Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro & Adobe After Effects

2356
Peserta
32
Coaches
16
Tahun Pengalaman
98
Kursus Latihan

HRDF / MOF ePerolehan / Individu / Korporat – Kursus Suntingan Video Editing

DeKursus – Double Effect Sdn Bhd

Kursus Suntingan Video Editing Page Menu

Apa itu Suntingan Video Editing?

Penyuntingan video melibatkan pemotongan, penyusunan, dan pengubahsuaian rakaman video dan audio untuk membuat naratif yang padu. Sebelum penemuan komputer moden, penyunting video harus memotong jalur filem secara manual dan menyatukannya. Hari ini, mereka menggunakan perisian khas untuk menyusun semula dan menyunting klip video.

Sebilangan besar orang mengaitkan penyuntingan video dengan industri filem dan televisyen. Sesungguhnya, semua filem memerlukan penyunting video, sama ada filem blockbusters Hollywood atau filem indie dengan anggaran rendah. Walau bagaimanapun, penyuntingan video juga merupakan bahagian penting dalam reka bentuk kewartawanan, periklanan, pemasaran, animasi, dan permainan video. Oleh kerana video sering digunakan di laman web dan media sosial untuk menarik perhatian, pereka web dan pakar pemasaran digital mungkin mempelajari penyuntingan video sebagai kemahiran tambahan.

Terdapat beberapa kemahiran teras yang mana mana yang diperlukan oleh penyunting video untuk berjaya. Penyunting video semestinya selesa menggunakan perisian penyuntingan profesional seperti Adobe Premiere Pro dan Final Cut Pro. Ia juga penting agar mereka dapat menggunakan perisian pasca pengeluaran, seperti Adobe After Effects. Mereka harus memahami cara mempercepat video, membuat penyesuaian terhadap suara dan visual, membuat kad judul, dan melakukan pengeditan rutin yang lain. Penyunting video yang bekerja di studio memerlukan kemahiran kerja berpasukan tambahan. Mereka perlu dapat berkomunikasi dan bekerjasama dengan editor lain, artis papan cerita, pengarah, dan komposer.

Adalah berguna bagi penyunting video untuk mempunyai pemahaman yang lebih umum mengenai reka bentuk yang baik. Walaupun kemahiran reka bentuk grafik bergerak tidak diperlukan untuk menjadi penyunting video, mereka sangat bermanfaat dan dapat mengembangkan peluang pekerjaan.

Mengapa Ambil Kursus Suntingan Video Editing?

Populariti video yang terus berkembang sebagai media bermaksud bahawa penyunting video yang mahir selalu mendapat permintaan. Dari syarikat yang ingin memperluas bahan latihan dalaman mereka kepada pengantin baru yang mahukan video perkahwinan yang kelihatan profesional di YouTube, terdapat pelbagai peluang pekerjaan untuk pakar penyuntingan video.

Penyunting video yang mahir dapat berfungsi dalam banyak jenis tetapan profesional. Mereka mungkin memilih untuk bekerja di studio, dalam persekitaran korporat, pada permulaan yang akan datang, atau secara bebas sebagai freelancer. Sebilangan pendatang baru memilih untuk memulai dengan bekerja sambilan atau secara bebas, kemudian mencari pekerjaan sepenuh masa setelah mereka membangun portfolio pekerjaan. Fleksibiliti ini menjadikan penyuntingan video menjadi pilihan kerjaya yang menarik.

Di luar alasan yang berkaitan dengan kerjaya ini, banyak orang memilih untuk belajar penyuntingan video kerana mereka menikmati cabaran seni yang ditimbulkannya. Sangat menggembirakan untuk mengambil rakaman mentah dan mengubahnya menjadi naratif yang padu. Walaupun anda hanya menggunakan kemahiran menyunting video anda untuk catatan media sosial peribadi anda atau membersihkan video keluarga, penyuntingan video boleh menjadi cara yang menyenangkan untuk menghabiskan masa lapang anda.

Kursus Suntingan Video Editing Untuk Korporat - Peribadi - Kerajaan MOF ePerolehan - HRDF

Kerja Apa yang Menggunakan Penyuntingan Video Editing?

Orang yang mempunyai pengalaman yang terbukti dalam penyuntingan video dan portfolio yang dikembangkan dengan baik dapat mencari pekerjaan sebagai penyunting video profesional. Oleh kerana video adalah alat komunikasi dan promosi penting di seluruh industri, terdapat banyak peluang kerjaya. Pakar dalam penyuntingan video dapat bekerja di media, teknologi, perdagangan, pendidikan, kewangan, atau kaki tangan kerajaan.

Setelah bekerja sebagai penyunting video dan mengembangkan pengetahuan mengenai pengeluaran video secara keseluruhan, anda mungkin dapat mencari pekerjaan sebagai pengurus video. Pengurus video mengetuai jabatan dan studio pengeluaran, mengawasi penyunting video dalam pekerjaan seharian mereka. Selain terlibat dalam proses penyuntingan video itu sendiri, pengurus video merancang projek, membantu skrip dan papan cerita, dan bertindak sebagai penghubung untuk klien atau eksekutif.

Walaupun reka bentuk grafik bergerak berbeza dengan penyuntingan video, beberapa profesional yang bebas atau bekerja di syarikat kecil mungkin melakukan kedua-duanya. Pereka grafik bergerak membuat grafik bergerak untuk filem, televisyen, media sosial, permainan video, dan jenis media visual yang lain. Seperti penyunting video, mereka bekerjasama dengan syarikat dan studio dari pelbagai saiz.

Terdapat kerjaya lain di mana kemahiran penyuntingan video tidak diperlukan, tetapi mungkin bermanfaat dari semasa ke semasa. Beberapa pereka grafik, animator 2D, dan animator 3D mungkin mempunyai kemahiran sekunder dalam penyuntingan video.

Program Sijil untuk Penyuntingan Video Editing - ACA EXAM -Adobe Certified Associate

Program sijil mempersiapkan anda untuk berkarir dengan kombinasi kelas dalam teknik penyuntingan video, perisian standard industri, dan pengembangan portfolio. DeKursus menawarkan beberapa program sijil untuk profesional video yang bercita-cita tinggi.

Sijil Penyuntingan Video akan mempersiapkan anda untuk mengambil idea dan mengubahnya menjadi video lengkap dan profesional. Kursus ini memandu anda melalui penyuntingan video dan audio, animasi asas, dan pembuatan demo reel. Walaupun anda akan belajar menggunakan Adobe Audition dan After Effects, anda akan menghabiskan paling banyak masa dengan Premiere Pro.

Membangunkan kemampuan untuk menjiwai tajuk dan melakukan kerja pasca produksi lain di After Effects adalah kemahiran penting bagi penyunting video. Beberapa pencipta juga mendapati bahawa belajar bagaimana membuat grafik gerakan di After Effects adalah jalan masuk yang baik dalam penyuntingan video. Sijil Grafik Gerak Noble Desktop mempersiapkan pelajar untuk membuat kesan visual dan grafik gerakan berkualiti tinggi dalam After Effects dan memulakannya dengan penyuntingan video di Premiere Pro.

Profesional yang bekerja dalam video mendapat manfaat daripada pengetahuan grafik pergerakan yang kuat. Sijil Penyuntingan Video & Motion Graphics kami akan membantu anda menjadi lancar dalam kedua-duanya. Program ini merangkumi semua topik yang diajar dalam Sijil Penyuntingan Video dan Sijil Grafik Gerak.

Adobe Premiere Pro adalah perisian penyuntingan video terkemuka di industri untuk filem, TV, dan web. Alat yang hebat membolehkan anda mengedit rakaman dengan sempurna dan berkongsi cerita dengan dunia.

Adobe telah bekerjasama dengan pakar industri, pendidik, dan pakar reka bentuk ujian untuk menentukan kemahiran dalam aplikasi Creative Cloud dan mengenal pasti kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk memulakan kerjaya di media digital.

Ujian berasaskan prestasi selama 50 minit mencerminkan penyelidikan luas mengenai bagaimana profesional menggunakan perisian Adobe dan mendekati projek kreatif. Melalui tugas dalam aplikasi, senario realistik, dan pertanyaan interaktif, calon menunjukkan keakraban mereka dengan ciri dan keupayaan produk teras, serta prinsip asas pengurusan dan reka bentuk projek.

Peperiksaan dikaji dengan teliti untuk integriti dan dijalankan di Pusat Ujian Sah Certiport. Calon yang berjaya biasanya mempunyai 150 jam pengajaran dan pengalaman langsung.

Ujian langsung dalam aplikasi yang canggih tersedia untuk keluaran Adobe Premiere Pro 2018 dan 2019. Ujian pertama yang sesuai dengan CC 2020 untuk Premiere Pro dijadualkan pada bulan Julai 2020. Kaji versi dan bahasa yang ada.

Kursus Suntingan Video Editing Terbaik di Malaysia

Lancarkan karier anda sebagai editor filem atau pereka grafik bergerak. Pendekatan modular kami menjadikan pembelajaran lebih berpatutan dan senang dibina. Anda boleh memulakan dengan kursus Premiere Pro, Final Cut Pro X, dan After Effects pengenalan kami dan memperoleh sijil dari masa ke masa. Anda hanya mengambil kelas yang anda perlukan untuk meningkatkan potensi pendapatan, memperoleh kemahiran dalam permintaan, dan memulakan kerjaya di barisan pekerjaan baru. Di kelas penyuntingan video langsung kami, anda akan belajar semua perkara penting dengan yakin. Kursus kami diajar dalam kumpulan kecil, dan setiap kelas dilengkapi dengan buku kerja latihan langkah demi langkah milik kami, yang digunakan oleh individu dan institusi di seluruh dunia.

Peserta dari Kusus Latihan Suntingan Video Editing

Cik Hanim Dekursus

Cik Hanim

Marketing Manager

“Saya berpuas hati dengan latihan dan latihan fakulti. Ia adalah kursus yang dirancang dengan baik dengan orientasi praktikal”

DeKursus Ella

Ella

Designer

“Pengalaman keseluruhan sangat baik. Garis panduan yang diberikan oleh pelatih sangat bagus. Sekiranya anda ingin mengoptimumkan kemahiran Kejuruteraan anda, itu adalah cadangan peribadi saya untuk bergabung dengan DeKursus”

Azlina DeKursus

Azlina

Senior Teacher

Ini adalah salah satu pengalaman pembelajaran terbaik yang saya perolehi, di DeKursus Academy, dari kaunseling hingga penempatan. Kaunseling: DeKursus mempunyai kaunselor dengan pengetahuan industri yang sesuai, yang membantu mengenal pasti keperluan pelajar.

Ishah DeKursus

Ishah

Video Planner

“DeKursus Academy hanya institusi yang memberikan penempatan maksimum daripada yang lain dalam aliran yang sangat bermanfaat seperti penyelidikan dan pembangunan . Ia juga mempunyai kakitangan yang berpengalaman untuk mengajar seorang di mana anda boleh mendapatkan banyak perkara yang perlu dikaji dan diusahakan. “

Zee DeKursus

Zee

Youtuber

Saya sangat berterima kasih kepada DeKursus Academy kerana menyediakan program latihan Internship yang membantu saya mempelai dan mempersiapkan diri untuk menghadapi cabaran dalam industri. Fakulti dan kakitangan semuanya berdedikasi untuk kejayaan dan inovasi pelajar.

kursus latihan Dekursus

Cik Aida

HR Admin - Aerospace Subang

Saya berpuas hati dengan latihan yang diberikan oleh DeKursus. Semasa latihan, fakulti dapat menghilangkan keraguan saya mengenai proses reka bentuk yang diikuti dalam industri dan memberikan contoh kehidupan sebenar “

Previous
Next

Silibus Kursus Suntingan Video Editing

Pelajari penyuntingan video & penyuntingan audio dengan Adobe Premiere Pro,  dan mulakan dengan grafik gerakan / animasi dengan After Effects. Anda akan mendapat pemahaman tentang bagaimana aplikasi ini berfungsi bersama, serta strategi aliran kerja untuk beralih dari konsep ke video yang diedit sepenuhnya.

Sepanjang perjalanan, anda akan membuat projek yang mengajar anda Premiere Pro, dan After Effects, sambil menguasai teknik kreatif untuk video. Dalam kursus pengembangan demo reel (portfolio) terakhir, anda akan membuat projek bebas untuk menunjukkan kemahiran anda yang baru dikembangkan.

Pelajari Penyuntingan Video: Edit video, tambahkan muzik, suar suara, dialog, tentukan klip video dan sesuaikan penempatan, kelajuan, & warnanya.
Edit Audio: Keluarkan bunyi latar, membersihkan audio, tambahkan peralihan, campurkan audio, tambah kesan bunyi, dan banyak lagi.
Mulakan dengan Animasi Motion Graphics: Tambahkan animasi ke fail Photoshop dan Illustrator berlapis, foto dan video, menakluk penghapusan skrin hijau, dan banyak lagi.
Kembangkan Demo Reel Anda: Buat gulungan atau portfolio demo video yang menunjukkan kemahiran baru anda untuk calon pelanggan.

Kelas Premiere Pro – Pengenalan: Topik Kursus

Memahami video digital: asas untuk penyuntingan Premiere Pro
 • Understanding video settings
 • Input & output formats
 • Dimensions, framerate and pixel aspect ratio
 • Online and social media video standards
 • Understanding timecode
Mempelajari antara muka Premiere Pro
 • Understanding the default workspaces
 • Switching and resetting Premiere Pro workspaces
 • Working with Premiere Pro panels 
 • Understanding the application tools
 • Setting application preferences
 • Appearance & memory
 • Using the project panel
 • Understanding media management & creating and organizing bins
 • Using the media browser panel
 • Previewing clips: hover scrub vs source monitor
 • Transcoding video
 • Locating missing media in Premiere Pro: where it is located and what it is named
Belajar mengedit klip dalam garis masa Premiere Pro
 • The cuts-only editing methodology: continuity editing
 • A Roll vs. B Roll
 • Cut-ins and cut-aways; cutting on action
 • Working with multiple video tracks
 • Adding and deleting tracks
 • Renaming tracks
 • Trimming clips in the Premiere Pro source monitor
 • Adding clips to the timeline
 • Making insert and overwrite edits
 • Using the timeline editing tools
 • Markers: timeline vs clip
Menggunakan peralihan video & audio di Premiere Pro
 • Understandi​ng transitions
 • Adding transitions to video clips
 • Preparing a clip to receive transitions
 • Editing transition settings
 • Adding an audio transition
Belajar menggunakan grafik Premiere Pro
 • Understanding the uses of titles in video
 • Creating graphic clips in Premiere Pro
 • Adding images to a graphic clip
 • Using the legacy titler
 • Creating an end credit roll
 • Controlling the speed of a rolling title
 • Working with graphic clips on the timeline
 • Creating a graphics template
Bekerja dengan grafik yang diimport di Premiere Pro
 • Working with Photoshop  and Illustrator Files in Premiere Pro
 • Importing layered Photoshop files into Premiere Pro projects
 • Understanding and animating static clip effects
 • Understanding position, scale, rotation and opacity with Premiere Pro
 • Using Premiere Pro to add transitions and effects to images
Menggunakan Kesan Video Premiere Pro
 • Understanding video effects in Premiere Pro
 • Animating static clip effects
 • Adjusting position, scale, rotation, and opacity for video in Premiere Pro
 • Applying Premiere pro video effects to clips
 • Understanding the Premiere Pro timeline vs project panel
Menggunakan rakaman skrin hijau di Premiere Pro
 • Creating a garbage matte in Premiere Pro
 • Working with the ultra keyer
Belajar menstabilkan rakaman goyah dengan Tayangan Perdana
 • Evaluating shaky footage
 • Using the warp stabilizer
Pengenalan penyuntingan audio Premiere Pro
 • Understanding clip audio
 • Working with various audio types including standard, mono, and 5.1 audio
 • Using the essential audio panel
 • Assigning audio clip types in Premiere
 • Animating clip volume
Menghasilkan video dari Premiere Pro
 • Exporting video from Premiere Pro
 • Understanding Adobe Media Encoder export from Premiere Pro
 • Exporting video directly from Premiere Pro
 • Exporting video from Premiere Pro for social media (facebook, twitter, etc.) & Mobile Devices
 • Exporting video from Premiere Pro for desktop and broadband distribution
 • Understanding video file settings including video dimensions, formats and codecs, bit-rate, frame rate, aspect ratio when exporting from Premiere Pro.

Kelas After Effects – Pengenalan: Topik Kursus

Asas Video Digital dalam Adobe After Effects

 • Analog versus digital
 • Frame rate and resolution
 • Storage space and system requirements
 • Defining motion Graphics

Menggunakan Antara Muka After Effects

 • Creating a project
 • Understanding the After Effects panel system
 • Organizing the Project Window
 • Understanding the Composition Window
 • Working in the Timeline Window
 • RAM Preview vs. Standard Preview

Pengurusan Media

 • Importing media files
 • Importing Photoshop and Illustrator files
 • Previewing footage
 • Previewing stills and video
 • Previewing audio
 • Trimming a video clip
 • Using the Interpret Footage dialog box
 • Looping an audio or video file

Menggunakan Lapisan dalam Adobe After Effects

 • Layer basics
 • Layer options
 • Creating a layer solid
 • Understanding the layer switches
 • Time stretch and frame blending
 • Nesting compositions/layers using precomps

Menggunakan bingkai utama dalam Adobe After Effects

 • Animation of layer properties using keyframes
 • Using layer parenting to ease repetition
 • Understanding motion paths
 • Working with layer blending
 • Controlling the speed of animations
 • Easing principles

Menggunakan teks dalam Adobe After Effects

 • Creating text
 • Character palette
 • Paragraph palette
 • Animating text with keyframes
 • Animating text using presets
 • Using Bridge with After Effects

Masking dan alpha dalam Adobe After Effects

 • Masking
 • Animating masks
 • Working with alpha channels
 • Track matte

Menggunakan Kesan dalam Adobe After Effects

 • Effect basics
 • Animating effects

Pengenalan kepada 3D dalam Kesan Selepas

 • Exploring the 3D capabilities and limitations of After Effects
 • Creating 3D layers
 • Using multiple viewports
 • Understanding 3D Transform properties
 • Animating 3D layers
 • Creating and using lights

Keluaran dalam Adobe After Effects

 • Rendering from a composition to various formats
 • Understanding the Render Queue
 • Adjusting render settings
 • Duplicating jobs in the Render Queue
 • Creating render templates
 • Exporting a project file
 • Rendering an individual frame

Event DeKursus

04
Oct, 2022
Kursus Suntingan Video Editing
Kursus Suntingan Video Editing
Atas Talian - 9:00 am
06
Sep, 2022
Kursus Suntingan Video Editing
Kursus Suntingan Video Editing
Atas Talian - 9:00 am
09
Aug, 2022
Kursus Suntingan Video Editing
Kursus Suntingan Video Editing
Atas Talian - 9:00 am
05
Jul, 2022
Kursus Suntingan Video Editing
Kursus Suntingan Video Editing
Atas Talian - 9:00 am
14
Jun, 2022
Kursus Suntingan Video Editing
Kursus Suntingan Video Editing
Atas Talian - 9:00 am

Hubungi DeKursus