7 Sebab Mengapa Anda Perlu Mempelajari Pemasaran Digital pada tahun 2021 - 2022

7 Sebab Mengapa Anda Perlu Mempelajari Pemasaran Digital pada tahun 2021 – 2022

7 Sebab Mengapa Anda Perlu Mempelajari Pemasaran Digital pada tahun 2021 2022

Anda pasti pernah mendengar istilah pemasaran digital di sana sini. Baru-baru ini ia menjadi kata kunci. Dan mengapa tidak? Pemasaran digital telah berkembang secara drastik dengan masa. Dan internet juga berkembang dengan pesat. Sebagai pemasar digital, anda harus mempromosikan perniagaan melalui internet. Semua iklan dalam talian yang anda lihat, kandungan yang anda baca, dan gambar yang anda lihat dalam talian adalah satu atau lain cara yang berkaitan dengan kerja pemasar digital. Sama seperti ini, kami akan menemui beberapa sebab lain mengapa pilihan kerjaya pemasaran digital sangat sesuai untuk anda.

Pemasaran Digital: Apa itu?
Kaedah dan teknik yang anda gunakan untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan dalam talian, akan berada di bawah pemasaran digital. Sama seperti pemasaran tradisional, tujuan utamanya adalah untuk menarik khalayak dan menjana petunjuk. Pemasaran digital mempunyai banyak domain termasuk media sosial, mesin pencari, e-mel, dll. Seiring dengan berjalannya waktu, kerumitan dan kepentingan peranan pemasaran digital juga meningkat. Ini adalah bidang yang sentiasa berkembang sehingga teknik yang berkesan beberapa tahun yang lalu mungkin tidak berguna hari ini. Sebagai pemasar digital, anda akan menggunakan pelbagai alat dan teknik untuk mempromosikan perniagaan.

Apakah Peluang Kerjaya dalam Pemasaran Digital?
Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, pemasaran digital adalah sektor yang luas dengan berbagai sektor yang ada di dalamnya. Oleh itu, sama ada anda seorang yang kreatif atau teknikal, anda akan menemui sesuatu untuk diri anda dalam bidang ini.

Berikut adalah beberapa kemahiran pemasaran digital dan peranannya:

Pengoptimuman Enjin Carian SEO
Google menerima sekitar 60,000 carian sesaat setiap hari. Orang mencari di platform ini untuk mendapatkan jawapan. Dan dengan bantuan SEO, anda dapat memastikan bahawa ketika mereka mencari sesuatu yang berkaitan dengan laman web anda, mereka dapati. Perniagaan memberi tumpuan kepada SEO untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas untuk laman web mereka. Sekiranya khalayak anda ramai, anda juga boleh mempunyai lebih banyak pelanggan.

Pemasaran media sosial
Platform media sosial adalah lombong emas untuk pemasar digital. Contohnya, ambil Facebook, yang mempunyai sekitar 2 bilion pengguna bulanan. Platform media sosial lain juga mempunyai berjuta-juta pengguna di seluruh dunia. Platform ini membiarkan pemasar pergi ke tempat penonton berada. Mereka dapat berkomunikasi dengan prospek mereka secara langsung dan membuat ikutan yang baik untuk jenama mereka. Contohnya, Wendy’s terkenal dengan Tweetsnya yang cerdik. Apabila tweet mereka menjadi popular di kalangan pengguna Twitter, populariti jenama mereka juga meningkat. Dengan cara ini mereka dapat terus berhubungan dengan pelanggan mereka dan menawarkan pengalaman yang lebih baik kepada mereka yang sama. Pemasar digital harus melaksanakan tugas tersebut dan mengurus kehadiran media sosial pelanggan mereka.

Pemasaran Kandungan
Pemasaran kandungan merujuk kepada penciptaan dan promosi kandungan berharga untuk penonton. Ini membantu mewujudkan kepercayaan kepada penonton dan menarik pengunjung baru. Semua kandungan yang anda lihat dalam talian, sama ada artikel blog atau video YouTube, adalah hasil pemasaran kandungan. Jenama dapat membantu prospek mereka dengan menyelesaikan masalah kehidupan sebenar mereka melalui kandungan berkualiti tinggi. Sebagai pemasar digital, anda harus merancang, membuat dan mempromosikan kandungan untuk pelbagai jenama. Anda juga harus mengenal pasti bentuk kandungan yang sesuai untuk syarikat dan platform mana yang paling sesuai dengannya. Pemasaran kandungan sangat popular di kalangan pemasar B2B. Blog pelbagai syarikat termasuk Outbrain dan Neil Patel adalah contoh pemasaran kandungan yang hebat. Peranan ini memerlukan kreativiti dan pemahaman yang jelas mengenai keperluan jenama.