Kursus Bagaimana Menjadi Hebat dalam Mengemukakan Soalan

Adakah anda dinilai berdasarkan soalan anda? Tidak maju dalam kerjaya, perniagaan, perkahwinan, atau mengisi tempat kosong _______? Ini mungkin kerana anda tidak menanyakan soalan yang tepat. Anda perlu pandai bertanya.

Anda mungkin tidak mendapat maklum balas yang anda perlukan untuk membuat pembetulan dalam tingkah laku anda. Anda mungkin tidak mendapat jenis jawapan yang perlu anda dengar. Anda juga mungkin mendapat maklumat yang salah.

 

Apa yang kamu mahu?

Apabila anda mengemukakan soalan, anda harus tahu apa yang anda mahukan untuk mendapatkan jawapan. Saya menghabiskan beberapa tahun dalam tentera. Kami mempunyai laporan perisikan; kami memerlukan data, bukan pendapat seseorang. Itu bermaksud kami sangat mahukan maklumat. Kami tidak mahu ada tafsiran. Hanya fakta, puan. Semasa anda mengemukakan soalan, pastikan anda meletakkannya dalam konteks yang tepat.

Pada masa lain, anda mungkin mahukan pendapat seseorang. Contohnya, “Apa pendapat anda tentang cologne ini?” Kadang kala anda mahukan pendapat atau nasihat yang bernas. “Apa jalan menuju dari pusat kota ke pusat kota?” Semasa anda bersiap untuk mengemukakan soalan anda, pastikan anda mempunyai sumber yang tepat dan mereka tahu apa yang anda mahukan daripada mereka.

  • Adakah saya memerlukan jawapan yang betul?
  • Adakah saya memerlukan pendapat pakar?
  • Adakah saya memerlukan pertimbangan yang bernas?

Bagaimana Menjadi Hebat dalam Mengemukakan Soalan
Sebaik sahaja anda mengetahui jenis maklumat yang anda perlukan dan siapa yang harus bertanya, anda harus mengemukakan soalan anda dengan cara yang dapat memberikan maklumat yang terbaik sebagai tindak balas. Menanyakan soalan hebat adalah kemahiran seperti kemahiran lain, memerlukan latihan. Berikut adalah beberapa teknik untuk mengetahui apa yang perlu anda ketahui.

1. Jangan Tanya Ya atau Tidak
Apabila anda mengemukakan soalan ya atau tidak, selalunya anda akan mendapat maklumat yang tidak lengkap. Sebaliknya, ajukan soalan terbuka. Dengan menggunakan soalan terbuka anda mendapat pandangan dan maklumat tambahan yang mungkin tidak anda ketahui ada. Pertanyaan dengan “akan”, “seharusnya”, “adalah”, “adalah”, dan “menurut anda” semuanya mengarah ke ya atau tidak. Pertanyaan dengan “siapa,” “apa,” “di mana,” “kapan,” “bagaimana,” atau “mengapa” menyebabkan orang-orang memikirkan beberapa jawapan mereka dan memberikan lebih banyak maklumat.

2. Gali Lebih Dalam
Sentiasa pertimbangkan untuk menggunakan soalan susulan. Kecuali anda mencari fakta yang benar, terdapat beberapa andaian dalam jawapan yang diberikan oleh orang itu kepada anda. Tanyakan kepada mereka pertanyaan lanjutan seperti, “Apa yang membuat Anda mengatakannya?” atau “Mengapa anda berfikir demikian?”

Katakan anda bercakap dengan rakan sekerja dan perlu mengetahui perincian projek. Rakan sekerja anda memberitahu anda bahawa salah satu pembekal sangat sukar untuk mengusahakan projek tersebut. Anda ingin menindaklanjuti komen tersebut. Soalan seperti “Apa maksud anda dia sukar bekerja?” akan membawa anda kepada fakta sebenar. Ini mungkin bukan kerana pembekal sangat sukar untuk bekerjasama tetapi tidak dapat dihubungi untuk komunikasi cepat atau sebilangan alasan dari luar. Soalan susulan memberi anda gambaran dan membiarkan anda membuat pendapat anda sendiri mengenai sesuatu perkara.

3. Gunakan Kekuatan Senyap
Mula selesa dengan mengemukakan soalan, menunggu respons, mendengar respons dan kemudian menunggu lagi. Sering kali orang yang anda tanyakan mempunyai lebih banyak maklumat dan akan membawanya ketika anda menantinya. Anda mesti selesa dengan masa sunyi itu sebelum empangan itu pecah. Penyiasat polis dan tentera menggunakan kesunyian dengan sangat berkesan. Orang merasa perlu mengisi kekosongan perbualan dan selalunya mereka akan mengeluarkan sedikit maklumat penting yang anda cari.

4. Jangan Ganggu
Jangan mengganggu orang yang anda bercakap. Pertama, ia memberitahu orang yang anda tidak menghargai apa yang mereka katakan. Mengganggu menghentikan pemikiran mereka dan mengarahkan perbualan dengan cara yang anda mahukan, tidak semestinya seperti yang seharusnya. Tanyakan soalan anda, kemudian biarkan orang itu menjawabnya dengan lengkap, walaupun anda fikir anda tidak mendapat jawapan yang anda mahukan. Dengarkan sepenuhnya apa yang mereka katakan dan gunakan untuk mengarahkan mereka kembali ke topik dalam soalan seterusnya apabila terdapat jeda semula jadi.

Sekiranya masa adalah hakikat dan orang itu telah lama tersasar dari topik itu, tentu anda perlu mengganggu. Bersikap sopan mungkin semasa melakukannya. Ini menunjukkan bahawa anda menghormati apa yang mereka katakan. Katakan sesuatu seperti, “Maaf, saya ingin memastikan saya memahami anda. Apa yang saya dengar anda katakan adalah… ”dan kemudian membawanya kembali kepada perkara yang dihadapi.

Semasa anda berusaha mencari pengetahuan, ingatlah bahawa mengemukakan soalan yang hebat memerlukan latihan. Ini menunjukkan bahawa anda mungkin tidak akan menyempurnakannya setiap acara. Baru mula bertanya. Kemahiran anda akan meningkat dari masa ke masa. Ingatlah bahawa jika anda mahukan jawapan yang baik, mereka datang dari mengemukakan soalan yang baik.

 

Kursus Bagaimana Menjadi Hebat dalam Mengemukakan Soalan